1 pohár červenej šošovice (kırmızı mercimek)
3 poháre vody
1,5 pohára jemného bulguru (köftelik bulgur)
2 polievkové lyžice
slnečnicového oleja
1 stredne veľká cibuľa
1 polievková lyžica paradajkovej pasty (domates salçası)
1 polievková lyžica paprikovej pasty (biber salçası)
1 kávová lyžička soli
1 kávová lyžička čierneho korenia
1 kávová lyžička papriky
1 kávová lyžička mletého kmínu
jarná cibuľka (1 miska)
petržlenová vňať (1 miska)
Červenú šošovicu prepláchneme vodou a dáme variť do
hrnca spolu s vodou. Keď sa nám šošovica rozvarí, pridáme 1,5 pohára
bulguru. Dobre premiešame, aby sa nám zmes spojila, zakryjeme pokrievkou a necháme
chladiť približne polhodinu. Kým sa nám zmes ochladí, nakrájame si jarnú
cibuľku a petržlenovú vňať. Na
panvici si zohrejeme olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, ktorú
opečieme do zlatista. Pridáme paradajkovú a paprikovú pastu a všetko
spolu dobre premiešame. Zmes z panvice pridáme do hrnca k šošovici a bulguru.
Jemne premiešame rukou a pridáme soľ, korenie, papriku a kmín. Opäť
rukou premiešame a pridáme jarnú cibuľku a vňať. Miešame, až kým sa
nám všetko pekne nespojí. Keď sa vám zdá, že zmes je príliš suchá a sypká,
prilejte trošku vody. V dlaniach vytvarujeme podlhovasté fašírky (jednoduchým
stláčaním dlane), ktoré odložíme asi na hodinku do chladničky a môžeme podávať.
Tip:
Skúšala som robiť fašírky aj bez oleja a cibule (vyznačila som ich kurzívou ako nepovinné prísady) s tým, že som k šošovici a bulguru rovno pridala 2 lyžice pasty. Ďalší postup som zachovala.
Skúšala som robiť fašírky aj bez oleja a cibule (vyznačila som ich kurzívou ako nepovinné prísady) s tým, že som k šošovici a bulguru rovno pridala 2 lyžice pasty. Ďalší postup som zachovala.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára