nedeľa 29. novembra 2015

FAŠÍRKY Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE - MERCIMEK KÖFTESİ



1 pohár červenej šošovice (kırmızı mercimek)

3 poháre vody

1,5 pohára jemného bulguru (köftelik bulgur)

2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

1 stredne veľká cibuľa

1 polievková lyžica paradajkovej pasty (domates salçası)

1 polievková lyžica paprikovej pasty (biber salçası)

1 kávová lyžička soli

1 kávová lyžička čierneho korenia

1 kávová lyžička papriky

1 kávová lyžička mletého kmínu

jarná cibuľka (1 miska)

petržlenová vňať (1 miska)


Červenú šošovicu prepláchneme vodou a dáme variť do hrnca spolu s vodou. Keď sa nám šošovica rozvarí, pridáme 1,5 pohára bulguru. Dobre premiešame, aby sa nám zmes spojila, zakryjeme pokrievkou a necháme chladiť približne polhodinu. Kým sa nám zmes ochladí, nakrájame si jarnú cibuľku a petržlenovú vňať. Na panvici si zohrejeme olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, ktorú opečieme do zlatista. Pridáme paradajkovú a paprikovú pastu a všetko spolu dobre premiešame. Zmes z panvice pridáme do hrnca k šošovici a bulguru. Jemne premiešame rukou a pridáme soľ, korenie, papriku a kmín. Opäť rukou premiešame a pridáme jarnú cibuľku a vňať. Miešame, až kým sa nám všetko pekne nespojí. Keď sa vám zdá, že zmes je príliš suchá a sypká, prilejte trošku vody. V dlaniach vytvarujeme podlhovasté fašírky (jednoduchým stláčaním dlane), ktoré odložíme asi na hodinku do chladničky a môžeme podávať.

Tip:
Skúšala som robiť fašírky aj bez oleja a cibule (vyznačila som ich kurzívou ako nepovinné prísady) s tým, že som k šošovici a bulguru rovno pridala 2 lyžice pasty. Ďalší postup som zachovala. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára