pondelok 7. decembra 2015

POLIEVKA Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE – MERCIMEK ÇORBASI

Existuje mnoho receptov na túto tradičnú polievku. Tentokrát si predstavíme jej zjednodušenú verziu, ktorú ma naučila moja svokra. Do trištvrte hodiny je hotová a je veľmi chutná.


Čo budeme potrebovať:

3 čajové poháre červenej šošovice (kırmızı mercimek)

3 poháre vody (ak sa vám zdá polievka príliš hustá, kľudne ešte pridajte vodu)

bujón (v prípade, že máte domáci vývar, pridáme miesto vody a bujónu ten)

1 kávová lyžička soli

1 kávová lyžička mletého kmínu (kimyon)

2 polievkové lyžice masla

červená paprika (pul biber)

sušená mäta (nane) 

ponorný mixér


Šošovicu prepláchneme vodou a dáme variť do hrnca spolu s vodou. Pridáme bujón, soľ a kmín. Keď sa nám šošovica rozvarí, stiahneme hrniec z plameňa a ponorným mixérom polievku rozmixujeme (ja ju nerozmixujem úplne najemno). Polievku ďalej varíme na najslabšom plameni. Do ďalšieho hrnca dáme maslo a necháme roztopiť. Pridáme od oka červenú papriku a mätu (cca 1 čajovú lyžičku), premiešame a počkáme, kým sa nám zmes spení. Nalejeme do polievky, necháme prejsť varom a odstavíme. Môžeme podávať.

Tip:
Turci si do tejto polievky pridávajú aj šťavu z citróna, aby bola polievka kyslejšia. Vyskúšajte a posúďte sami. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára