Existuje mnoho
receptov na túto tradičnú polievku. Tentokrát si predstavíme jej zjednodušenú
verziu, ktorú ma naučila moja svokra. Do trištvrte hodiny je hotová a je veľmi
chutná.
Čo budeme
potrebovať:
3 čajové poháre červenej šošovice (kırmızı mercimek)
3 poháre vody (ak sa vám zdá polievka príliš hustá, kľudne
ešte pridajte vodu)
bujón (v prípade, že máte domáci vývar, pridáme miesto vody
a bujónu ten)
1 kávová lyžička soli
1 kávová lyžička mletého kmínu (kimyon)
2 polievkové lyžice masla
červená paprika (pul biber)
sušená mäta (nane)
ponorný mixér
ponorný mixér
Šošovicu prepláchneme vodou a dáme variť do hrnca spolu
s vodou. Pridáme bujón, soľ a kmín. Keď sa nám šošovica rozvarí, stiahneme
hrniec z plameňa a ponorným mixérom polievku rozmixujeme (ja ju
nerozmixujem úplne najemno). Polievku ďalej varíme na najslabšom plameni. Do
ďalšieho hrnca dáme maslo a necháme roztopiť. Pridáme od oka červenú
papriku a mätu (cca 1 čajovú lyžičku), premiešame a počkáme, kým sa
nám zmes spení. Nalejeme do polievky, necháme prejsť varom a odstavíme.
Môžeme podávať.
Tip:
Turci si do tejto polievky pridávajú aj šťavu z citróna, aby bola polievka kyslejšia. Vyskúšajte a posúďte sami.
Turci si do tejto polievky pridávajú aj šťavu z citróna, aby bola polievka kyslejšia. Vyskúšajte a posúďte sami.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára