Dnes nás počas prechádzky v Dikmen Vadisi zastihol parádny
lejak, a tak sme sa pred ním s kamoškou utekali schovať do malej kaviarne,
ktorá nás hneď pri vstupe ohúrila voňou čerstvých gözleme a böreku. Hádate
správne, bližšie si predstavíme turecké plnené placky, ktoré si zamilujete na
prvé ochutnanie. Naplniť ich môžete čímkoľvek, záleží na vašej fantázií – syrom
(podobný nášmu tvarohu) spolu s petržlenovou vňaťou, špenátom, zemiakovou
plnkou, mletým mäsom, baklažánom, hríbami alebo si ich môžete vychutnať len
tak, nasucho. Vyskúšala som už aj gözleme na sladký spôsob, vnútri posypané
kryštálovým cukrom alebo plnené sezamovou pastou a chutili mi aj tie.
Ľudia, ktorí žijú v Turecku to majú s prípravou cesta oveľa
jednoduchšie – stačí zájsť do najbližších potravín a kúpiť si už hotové, na
tenko rozvaľkané cesto zvané yufka. Keďže tu ale väčšina z vás nežije, pustíme
sa do prípravy cesta spolu.
Na cesto budeme potrebovať:
6 pohárov múky
2 ČL soli
2 – 2,5 pohára vlažnej vody
maslo na potretie
Do misky si preosejeme múku a pridáme soľ, premiešame
prstami. Postupne po malých množstvách prilievame vodu, pričom po celý čas zmes
spracovávame prstami, kým nám nevznikne cesto. Z misky si cesto preložíme na
pomúčenú dosku a ďalej ho miesime, kým nie je dostatočne hladké (cesto sa
nelepí). Vezmeme si nôž a cesto si narežeme na malé kúsky, z ktorých si
vytvaruje mini bochníčky, ktoré necháme chvíľu odpočívať na doske.
Plnku na gözleme si pripraví každý podľa svojej chuti.
Vezmeme si bochník a vyvaľkáme ho na veľmi tenkú okrúhlu
placku. Do stredu poukladáme náplň, okraje placky prehneme do stredu (vznikne
nám štvorec) a položíme na rozohriatu suchú panvicu. Opekáme dovtedy, kým nám
na placke nevzniknú tmavé oká – preto sa placky nazývajú gözleme, čo znamená
oči. Placku opekáme z oboch strán. Ak nám na panvici zostáva múka, vytrieme ju
servítkou, aby sa nepripaľovala. Keď placku upečieme, položíme si ju na tanier
a jemne ju potrieme maslom. Placky prikryjeme, aby zostali makké aj po
vychladnutí.
![]() |
| syrové a špenátové gözleme |
![]() |
| V Turecku sa gözleme pečú na takejto obrovskej platni a sú naozaj veľké, takže sa z nich parádne najete zdroj: google |



Miška gozleme sú skutočne perfektné. Skúsim všetky tvoje recepty.
OdpovedaťOdstrániť