utorok 3. mája 2016

GÖZLEME – PLNENÉ PLACKY

Dnes nás počas prechádzky v Dikmen Vadisi zastihol parádny lejak, a tak sme sa pred ním s kamoškou utekali schovať do malej kaviarne, ktorá nás hneď pri vstupe ohúrila voňou čerstvých gözleme a böreku. Hádate správne, bližšie si predstavíme turecké plnené placky, ktoré si zamilujete na prvé ochutnanie. Naplniť ich môžete čímkoľvek, záleží na vašej fantázií – syrom (podobný nášmu tvarohu) spolu s petržlenovou vňaťou, špenátom, zemiakovou plnkou, mletým mäsom, baklažánom, hríbami alebo si ich môžete vychutnať len tak, nasucho. Vyskúšala som už aj gözleme na sladký spôsob, vnútri posypané kryštálovým cukrom alebo plnené sezamovou pastou a chutili mi aj tie.

Ľudia, ktorí žijú v Turecku to majú s prípravou cesta oveľa jednoduchšie – stačí zájsť do najbližších potravín a kúpiť si už hotové, na tenko rozvaľkané cesto zvané yufka. Keďže tu ale väčšina z vás nežije, pustíme sa do prípravy cesta spolu.



Na cesto budeme potrebovať:
6 pohárov múky
2 ČL soli
2 – 2,5 pohára vlažnej vody
maslo na potretie

Do misky si preosejeme múku a pridáme soľ, premiešame prstami. Postupne po malých množstvách prilievame vodu, pričom po celý čas zmes spracovávame prstami, kým nám nevznikne cesto. Z misky si cesto preložíme na pomúčenú dosku a ďalej ho miesime, kým nie je dostatočne hladké (cesto sa nelepí). Vezmeme si nôž a cesto si narežeme na malé kúsky, z ktorých si vytvaruje mini bochníčky, ktoré necháme chvíľu odpočívať na doske.

Plnku na gözleme si pripraví každý podľa svojej chuti.

Vezmeme si bochník a vyvaľkáme ho na veľmi tenkú okrúhlu placku. Do stredu poukladáme náplň, okraje placky prehneme do stredu (vznikne nám štvorec) a položíme na rozohriatu suchú panvicu. Opekáme dovtedy, kým nám na placke nevzniknú tmavé oká – preto sa placky nazývajú gözleme, čo znamená oči. Placku opekáme z oboch strán. Ak nám na panvici zostáva múka, vytrieme ju servítkou, aby sa nepripaľovala. Keď placku upečieme, položíme si ju na tanier a jemne ju potrieme maslom. Placky prikryjeme, aby zostali makké aj po vychladnutí.

syrové a špenátové gözleme
V Turecku sa gözleme pečú na takejto obrovskej platni a sú naozaj veľké,
takže sa z nich parádne najete
zdroj: google

1 komentár:

  1. Miška gozleme sú skutočne perfektné. Skúsim všetky tvoje recepty.

    OdpovedaťOdstrániť