Včera sme sa naučili pripraviť základné cesto na gözleme, dnes si bližšie povieme o tom,
ako sa pripravujú jednotlivé základné náplne. Ešte predtým vás chcem upozorniť,
že každá rodina ma svoj recept na prípravu cesta, rovnako ako na prípravu
jednotlivých náplní, takže postup, suroviny a množstvá sa môžu líšiť.
Gözleme s
mletým mäsom – Kıymalı gözleme
![]() |
| zdroj: youtube |
mleté mäso
cibuľa
nabrobno
nakrájané paradajky
petržlenová vňať
1 vajce
paprika
čierne korenie
soľ
voda
slnečnicový olej
Suroviny dávame
od oka a podľa toho ako máme radi. Všetky ingrediencie spolu zmiešame a pridáme
približne pol pohára vody. Poukladáme na placku, zabalíme a dáme piecť na
panvicu, pričom vrchnú stranu placky potrieme slnečnicovým olejom, aj po
otočení.
Gözleme so syrom
– Beyaz peynirli gözleme
![]() |
| zdroj: google |
250g syru (syr
balkánskeho typu, ovčí syr alebo tvaroh)
petržlenová vňať
kôpor
Všetky
ingredience spolu zmiešame, poukladáme na placku a opekáme na panvici.
Gözleme so zemiakovou
náplňou – Patatesli gözleme
![]() |
| zdroj: google |
1 cibuľa
2 uvarené zemiaky
1 KL soli
1 KL červenej
papriky
štipka čierneho
korenia
štipka mletej
sladkej červenej papriky
Cibuľu si
nakrájame nadrobno a osmažíme dozlatista na panvici. Zemiaky si roztlačíme
vidličkou v miske a pridáme ich na panvicu k cibuli, zmiešame. Pridáme soľ, papriky
a korenie, opäť všetko spolu zmiešame. Zemiakovú zmes necháme trošku vychladnúť
a opäť postupujeme rovnako ako je uvedené vyššie.
Špenátovo-syrové gözleme - Ispanaklı peynirli gözleme
![]() |
| zdroj: google |
0,5kg čerstvého špenátu
1 cibuľa
1 KL paprikovej
pasty (salça)
1 PL slnečnicového
oleja
soľ
korenie
Špenát umyjeme a
nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame na jemno a opražíme ju do
zlatista na slnečnicovom oleji. Pridáme špenát a dochutíme paprikou,
korením a soľou. Necháme vychladnúť. Každú placku si jemne potrieme
slnečnicovým olejom, poukladáme náplň, zabalíme a opekáme na panvici.
Gözleme s
kryštálovým cukrom – Şekerli gözleme
kryštálový cukor
slnečnicový olej
na potretie
Na placku si
nasypeme kryštálový cukor, zabalíme a opečieme na panvici, pričom
vrchnú stranu placky potrieme slnečnicovým
olejom.




Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára