streda 4. mája 2016

NÁPLNE DO GÖZLEME

Včera sme sa naučili pripraviť základné cesto na gözleme, dnes si bližšie povieme o tom, ako sa pripravujú jednotlivé základné náplne. Ešte predtým vás chcem upozorniť, že každá rodina ma svoj recept na prípravu cesta, rovnako ako na prípravu jednotlivých náplní, takže postup, suroviny a množstvá sa môžu líšiť.

Gözleme s mletým mäsom – Kıymalı gözleme

zdroj: youtube

mleté mäso
cibuľa
nabrobno nakrájané paradajky
petržlenová vňať
1 vajce
paprika
čierne korenie
soľ
voda
slnečnicový olej

Suroviny dávame od oka a podľa toho ako máme radi. Všetky ingrediencie spolu zmiešame a pridáme približne pol pohára vody. Poukladáme na placku, zabalíme a dáme piecť na panvicu, pričom vrchnú stranu placky potrieme slnečnicovým olejom, aj po otočení. 


Gözleme so syrom – Beyaz peynirli gözleme

zdroj: google

250g syru (syr balkánskeho typu, ovčí syr alebo tvaroh)
petržlenová vňať
kôpor

Všetky ingredience spolu zmiešame, poukladáme na placku a opekáme na panvici.


Gözleme so zemiakovou náplňou – Patatesli gözleme

zdroj: google

1 cibuľa
2 uvarené zemiaky
1 KL soli
1 KL červenej papriky
štipka čierneho korenia
štipka mletej sladkej červenej papriky

Cibuľu si nakrájame nadrobno a osmažíme dozlatista na panvici. Zemiaky si roztlačíme vidličkou v miske a pridáme ich na panvicu k cibuli, zmiešame. Pridáme soľ, papriky a korenie, opäť všetko spolu zmiešame. Zemiakovú zmes necháme trošku vychladnúť a opäť postupujeme rovnako ako je uvedené vyššie. 


Špenátovo-syrové gözleme - Ispanaklı peynirli gözleme

zdroj: google

0,5kg čerstvého špenátu
1 cibuľa
1 KL paprikovej pasty (salça)
1 PL slnečnicového oleja
soľ
korenie

Špenát umyjeme a nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame na jemno a opražíme ju do zlatista na slnečnicovom oleji. Pridáme špenát a dochutíme paprikou, korením a soľou. Necháme vychladnúť. Každú placku si jemne potrieme slnečnicovým olejom, poukladáme náplň, zabalíme a opekáme na panvici.  


Gözleme s kryštálovým cukrom – Şekerli gözleme

kryštálový cukor
slnečnicový olej na potretie

Na placku si nasypeme kryštálový cukor, zabalíme a opečieme na panvici, pričom vrchnú stranu placky potrieme slnečnicovým olejom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára