Časovo nenáročný
a veľmi chutný recept na pagáče so syrom balkánskeho typu, poprípade s
tvarohom, to už záleží na vás, aký druh syru preferujete. Skúšala som oba
spôsoby a chutili. Neodporúčam však zameniť slnečnicový olej za olivový, lebo s
výsledkom som nebola spokojná, úplne to zmenilo chuť aj konzistenciu cesta.
Poďme sa teda do toho pustiť.
Cesto:
150g masla
(vyberieme si ho z chladničky skôr, aby malo izbovú teplotu, lepšie sa s ním
pracuje)
75ml slnečnicového
oleja
125g
bieleho jogurtu
375g
hladkej múky
soľ
Plnka:
balkánsky
syr / lučina / tvaroh (asi za misku)
petržlenová
vňať
1PL jogurtu
pre lepšiu konzistenciu (poprípade smotany)
sušená mäta
paprika
Na ozdobu:
čierny
sezam
biely sezam
vajce na
potretie
Maslo,
olej, jogurt a soľ zmiešame rukami v miske, aby sa spojili a nakoniec pridáme
hladkú múku. Vypracujeme cesto a necháme ho chvíľu odležať (cesto je
mastnejšie, tak sa nezľaknite, bude sa s ním dobre pracovať, nebude sa lepiť J). Zatiaľ si pripravíme náplň – zmiešame
si syr s jogurtom, nasekáme petržlenovú vňať a pridáme k syru, nasypeme papriku
a mätu. Všetko spolu dobre premiešame.
Z cesta si
odoberáme polievkovou lyžicou. Vymodelujeme gulôčku (možno si poviete, že tá
gulôčka je zbytočná, mne sa to však osvedčilo, lebo cesto sa mi pri rozťahovaní
v strede netrhá a zaberie mi to o 5 sekúnd viac), ktorú následne v dlani
roztlačíme a roztiahneme na placku, pridáme pripravenú náplň a zabalíme do
polmesiačiku. Okraje poriadne spojíme. Položíme na plech, potrieme vajíčkom a
posypeme sezamom. Pečieme približne 30 minút pri 200°C.

Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
OdpovedaťOdstrániť