pondelok 25. januára 2016

SYROVÉ PAGÁČIKY - PEYNİRLİ POĞAÇA

Časovo nenáročný a veľmi chutný recept na pagáče so syrom balkánskeho typu, poprípade s tvarohom, to už záleží na vás, aký druh syru preferujete. Skúšala som oba spôsoby a chutili. Neodporúčam však zameniť slnečnicový olej za olivový, lebo s výsledkom som nebola spokojná, úplne to zmenilo chuť aj konzistenciu cesta. Poďme sa teda do toho pustiť.



Cesto:

150g masla (vyberieme si ho z chladničky skôr, aby malo izbovú teplotu, lepšie sa s ním pracuje)

75ml slnečnicového oleja

125g bieleho jogurtu

375g hladkej múky

soľ

Plnka:

balkánsky syr / lučina / tvaroh (asi za misku)

petržlenová vňať

1PL jogurtu pre lepšiu konzistenciu (poprípade smotany)

sušená mäta

paprika

Na ozdobu:

čierny sezam

biely sezam

vajce na potretie


Maslo, olej, jogurt a soľ zmiešame rukami v miske, aby sa spojili a nakoniec pridáme hladkú múku. Vypracujeme cesto a necháme ho chvíľu odležať (cesto je mastnejšie, tak sa nezľaknite, bude sa s ním dobre pracovať, nebude sa lepiť J). Zatiaľ si pripravíme náplň – zmiešame si syr s jogurtom, nasekáme petržlenovú vňať a pridáme k syru, nasypeme papriku a mätu. Všetko spolu dobre premiešame.

Z cesta si odoberáme polievkovou lyžicou. Vymodelujeme gulôčku (možno si poviete, že tá gulôčka je zbytočná, mne sa to však osvedčilo, lebo cesto sa mi pri rozťahovaní v strede netrhá a zaberie mi to o 5 sekúnd viac), ktorú následne v dlani roztlačíme a roztiahneme na placku, pridáme pripravenú náplň a zabalíme do polmesiačiku. Okraje poriadne spojíme. Položíme na plech, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme približne 30 minút pri 200°C.

1 komentár: