štvrtok 10. decembra 2015

POLIEVKA Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S MRKVOU – MERCIMEK ÇORBASI

Naposledy som vás oboznámila so zjednodušenou verziou šošovicovej polievky, tentokrát si ju pripravíme spolu so zeleninou a zápražkou. Som zvedavá, ktorá vám bude chutiť viac.

zdroj: youtube

Čo budeme potrebovať:

2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

1 cibuľa

1 polievková lyžica hladkej múky

1 čajová lyžička paprikovej pasty (salça)

1 mrkva

1 pohár červenej šošovice (kırmızı mercimek)

1 liter vody

1 kávová lyžička čierneho korenia

1 kávová lyžička soli

1 kávová lyžička mletého kmínu (kimyon)

2 polievkové lyžice masla

1 kávová lyžička červenej papriky (toz biber)

ponorný mixér


Do hrnca dáme olej a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú jemne opražíme a pridáme múku. Za stáleho miešania, keď sa nám všetko pekne spojí, pridáme salçu a opäť premiešame. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, šošovicu a zalejele 1 litrom vody. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme, kým sa nám mrkva a šošovica nerozvaria. Pomocou ponorného mixéra si polievku najemno rozmixujeme. Pridáme čierne korenie, soľ, kmín. V prípade potreby môžete pridať ešte pol pohára vody (ak sa vám zdá polievka príliš hustá). Do ďalšieho hrnca dáme maslo a necháme ho roztopiť. Pridáme červenú papriku, premiešame a počkáme, kým sa nám zmes spení. Rozpusteným maslom s paprikou ozdobíme polievku priamo na tanieri pri podávaní. 

Tip:
Pre ešte výraznejšiu chuť polievky skúste pridať spolu s mrkvou jeden zemiak. S takouto obmenou získate dokopy až tri rôzne recepty na túto chutnú polievku

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára