piatok 15. apríla 2016

Beypazarı

Počas jednoho slnečného víkendu sme sa vybrali spolu s mužom a kamarátkou Lenkou na výlet do približne 100km vzdialeného mestečka Beypazarı. Toto mestečko pozostáva z množstva malých dediniek (podľa wikipedie ich je 64, ale ruku do ohňa za to nedám). Beypazarı je známe svojou typickou architektúrou, ktorú predstavujú tradičné historické biele domy s tmavohnedým obložením.







Mestečko vyniká produkciou mrkvy (60% mrkvy z celého Turecka pochádza práve odtiaľto), s ktorou je spojených aj niekoľko miestnych špecialít a cukroviniek, napríklad mrkvový lokum. Každoročne sa tu koná aj mrkvový festival. 

havuçlu lokum
zdroj: google
Určite treba ochutnať aj miestnu baklavu, ktorá pozostáva z 80 poschodí natenko vyvaľkaného cesta (yufky) v tvare kosoštvorca (treba len dúfať, že rovnako aj nechutí J) a beypazarı kurusu, čo sú miestne sucháre so škoricovou príchuťou. 

baklava z Beypazarı
zdroj: google

Beypazarı kurusu
zdroj:google
Z jedla je ďalej typický mumbar, niečo na spôsob našich huriek, ale tieto sú plnené hovädzinou a baraninou, cesnakom a koreninami. Mestečko produkuje aj veľmi kvalitnú minerálnu vodu
miesta minerálka
zdroj:google

Na svoje si prídu aj milovníci kvalitného striebra, ktoré tu môžete kúpiť na každom kroku. Nachádza sa tu aj niekoľko múzeí, napríklad múzeum hammamu. 

Počas návštevy jedného múzea som mala možnosť ukázať svoje kreatívne ja a namaľovala som si ebru :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára