Keďže môj úvodný príspevok poukazoval hlavne na veci,
s ktorými som sa ani za ten rok tu nedokázala stotožniť, rozhodla som sa,
že to tentokrát vezmem z opačného konca a zameriam sa na to, čo sa mi
tu páči (áno, nebolo to jednoduché a chvíľu trvalo, kým sa to nakopilo) J
Kebab na milión
spôsobov
Určite aj vy patríte k tým, ktorý si myslia, že keď poznajú döner kebab, majú v malíčku základy
tureckej kuchyne. A tipujete správne, tiež som bola jednou z vás. Keď
som prišla do Ankary a šli sme sa navečerať, hrdo som prehlásila, že
poznám kebab a tak pri výbere jedla nebudem potrebovať asistenciu či rady.
Toto presvedčenie trvalo dovtedy, kým som neotvorila jedálny lístok
a nezistila, že je v ňom aspoň 20 druhov kebabu od výmyslu sveta.
S odstupom času som zistila, že kebabom nazývajú akékoľvek mäso, ktoré je
nejakým spôsobom spracované (prirovnala by som to k nášmu soté?). Okrem spomínaného
klasického döneru si tak môžete vychutnať Iskender
kebap (môj favorit, nedám naň dopustiť!), čo sú na tenučko nakrájané kúsky teľacieho
alebo jahňacieho mäsa, poukladané na špeciálnom, na kocky nakrájanom chlebe
a zaliate paradajkovou omáčkou a horúcim maslom, pričom nesmie chýbať
biely jogurt, do ktorého si ho namáčate. Taktiež sa oplatí vyskúšať Patlıcan kebap (zapečené kúsky mäsa
poprekladané na striedačku s baklažánom), Adana kebap (mleté pikantné mäso podávané na pide chlebe), Urfa kebap (podobný adana kebabu, ale
nie je pikantný), Manisa kebap, Çağ
kebap (grilovaný
baraní špíz) a takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Ako bonus vám vo
väčšine reštaurácií počas čakania na vaše jedlo naservírujú na stôl množstvo
predjedál a šalátov (už v cene).
![]() |
| iskender kebap zdroj: google |
![]() |
| patlıcan kebap zdroj: google |
![]() |
| adana kebap zdroj: google |
![]() |
| manisa kebap zdroj: google |
![]() |
| çağ kebap zdroj: google |
Uličné bistrá
a jedlá za facku
Počas prechádzky mestom sa na každom kroku šíri vôňa
z jednotlivých stánkov a občerstvení, takže je veľmi nebezpečné vyjsť
na ulicu hladný J
Medzi mojich top favoritov patrí pide
(kysnuté cesto v tvare loďky so syrovou, špenátovou, zemiakovou alebo
mäsovou náplňou), gözleme (na tenko
vyvaľkané veľké placky so syrovou, špenátovou, zemiakovou a inou náplňou),
börek, köfte – teda rôzne fašírky,
napr.çiğ köfte (z jemného bulguru a isotu, špeciálneho korenia),
mercimek köfte (z červenej šošovice a
bulguru), pilavy (odporúčam ryžu s
cícerom) a rôzne pečivá na tisíce spôsobov. Vyššie spomínané jedlá kúpite za
facku (lacnejšia alternatíva ako reštaurácia s nefalšovanou domácou
atmosférou), takže odporúčam pri návšteve Turecka všetky vyskúšať J
![]() |
| domace pide (klobásové, syrové, s pastırmou) |
![]() |
| gözleme |
![]() |
| börek s mäsom zdroj: google |
| çiğ köfte zdroj: google |
![]() |
| mercimek köfte |
![]() |
| pilav s cícerom (nohutlu pilav) zdroj: google |
Čerstvá zelenina (nie
dovážaná skade-tade) alebo kvalita za rozumnú cenu
Toto je vec, ktorá ma tu nikdy neomrzí – čerstvé ovocie
a zelenina po celý rok, pričom netreba študovať krajinu pôvodu. Zaujímavý
zážitok pre cudzinca je určite nakupovanie na trhu, kde sa predavači jeden cez
druhého prekrikujú (hoci je pravda, že Turci kričia za každých okolností).
Okrem čerstvého ovocia a zeleniny tu zoženiete aj domáce vajcia, maslo,
pečivo, koreniny, potreby do domácnosti, záclony, oblečenie, hračky a aj
veľa zbytočností.
![]() |
| v Adane na zeleninovom trhu |
Jogurt
Tu spomeniem len praktické balenia jogurtov od 1kg až po
obrovské vedrá, čiže pri väčšej spotrebe netreba kupovať 10 (zbytočne
predražených) téglikov . Biely jogurt je tu skutočne lacný, nakoľko ho Turci
konzumujú spolu s chlebom takmer ku všetkému a chuťovo je odlišný od
toho nášho. Na výber je hneď niekoľko druhov (kaymaklı – s vrstvou smotany
na povrchu, kaymaksız – bez smotanovej vrstvy, süzme – veľmi hustý, podobný
našej smotane...)
Baklava
Nebyť tohto presladeného dezertu, dokázala by som sa vzdať
sladkého a stravovať sa zdravo. „Bohužial“ je to tu nemožné, lebo baklavu predávajú
na každom kroku a jej vôňa sa šíri široko-ďaleko. Chutí však úplne inak
ako baklava, ktorú som jedla predtým (doma na Slovensku). Na výber je niekoľko
druhov (bez orechov, s vlašskými orechmi, s pistáciami), u mňa však
jednoznačne vyhráva tá pistáciová. A tá najlepšia vraj pochádza
z Gaziantepu, takže ak budete mať do tohto mesta cestu, určite ochutnajte.
Mňam!
![]() |
| pistáciová baklava zdroj: google |
![]() |
| baklava s vlašskými orechmi zdroj: google |
Pohostinnosť
Hoci sa aj my Slováci pýšime svojou pohostinnosťou (a
Slovania celkovo), v porovnaní s tou tureckou vidím niekoľko
rozdielov. Tým však nechcem povedať, že ten a ten národ je viac
pohostinný, to by som si nedovolila. Skôr mám pocit, že turecká pohostinnosť
ide akoby viac od srdca a môžete si byť istí, že aj keď je rodina chudobná,
ponúknu vás tým najlepším, čo doma majú. Aj fráza „cíťte sa tu ako doma“ je tu
vnímaná tak, že nikto sa nehanbí a správa sa naozaj tak, akoby bol vo
vlastnom, v čom sa mi Slováci zdajú trošku zdržanlivejší (vždy to berieme
tak, že predsa len som na návšteve, tak nebudem robiť to a ono). Aj
v prípade nečakanej návštevy, ktorá zazvoní pri dverách o 5 minút,
nestrácajú úsmev na perách a dokážu za ten čas pripraviť hotové kulinárske
zázraky (ruku na srdce, my tých 5 minút panikárime, že doma nič nemáme
a vysielame do obchodu každého, kto je poruke. A ja vôbec nie som iná
a musím uznať, že takéto druhy návštev neznášam).
Diaľkové autobusy
Moju prvú cestu diaľkovým autobusom som absolvovala
v marci tohto roku do Istanbulu. Bola som presvedčená o tom, že
v autobuse strávim nekonečných 6 hodín medzi ukričanými Turkami
v obstarožnej karose (bohužiaľ, u nás na ne natrafíte aj v roku
2015) a nebudem sa vedieť dočkať chvíle, kedy vystúpim. Na moje
prekvapenie sa však ani jedna z mojich obáv nesplnila a takéto
cestovanie som si celkom obľúbila (škoda, že už všade chodievame autom). Veľa
spoločností má v ponuke aj autobusy, ktoré majú za vodičom iba jeden rad
sedadiel, takže sa nemusíte obávať, aké indivíduum si k vám prisadne
tentokrát. Celú cestu v autobuse funguje podobný servis ako
v lietadle, takže vám odpadnú starosti s jedlom a pitím. Každý
cestujúci má pred sebou aj malý monitor, kde môže pozerať televízor, pozerať
film či počúvať hudbu a cesta vám prejde ani sa nenazdáte.
![]() |
| zdroj: google |
MHD
Tu musím vyzdvihnúť dolmuşe, ktoré sa stali mojim najobľúbenejším druhom dopravy. Za približne
rovnakú cenu, akú zaplatíte v autobuse, sa môžete odviezť na miesta od
výmyslu sveta a čo je super, zastavia vám hocikde (stačí zamávať), takže
nemusíte s vyplazeným jazykom dobehnúť na najbližšiu zastávku alebo sa
rozčuľovať, že vám pán vodič opäť raz s úsmevom na perách zatvoril dvere
priamo pred nosom (týmto by som chcela pozdraviť vodičov bratislavskej MHD). Veľakrát
vám minibusy zastavia takmer pred vchodom, takže iba naskočíte a nasávate
pravú tureckú atmosféru, a teda krik, chaos a zvedavé turecké pohľady
J Samozrejme nedám
dopustiť na metro (aj keď povedzme si úprimne, Moskva je Moskva), akurát
do štvrte, kde teraz žijeme, metro nechodí a vyzerá to tak, že ani
(nikdy) nebude.
















Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára